Životný rytmus

Každý z nás ho má. Je náš jedinečný. Poznanie a rešpektovanie toho nášho rytmu je veľkým prínosom pre náš samotný život v každodennej realite. 

Keď som pred niekoľkými rokmi hľadala tie hlavné body, ktoré vplývajú na naše zdravie, vnímala som, že som vedená niečím čo ma presahuje. Nebolo treba veľmi rozmýšľať, odpovede prichádzali samé. 

Práve takto sa zrodila cesta životného balansu

Začali sme prvou trojicou – tromi základnými prvkami samotného životavzduchu – voda – svetlo.

Dnes sa posunieme o kúsok ďalej k druhej trojici predstavujúcu tok a plynutie života. Ako prvé prichádza na rad práve životný rytmus.

sme súčasťou Matky Gaie viac ako sme často ochotní pripustiť (foto zdroj: pixabay)

Náš jedinečný životný rytmus

O čo presne ide? 

Tými podstatnými otázkami sa stáva:

  • kedy pociťujem najväčší príval energie;
  • a naopak, kedy pociťujem jej najväčší pokles;

Možno ste sa stretli už s tým, že veľa úspešných ľudí vstáva naozaj skoro ráno. Aj Mary Kay Ash patrila k nim a dlhé roky tak činila. Vstávala už o 5-tej ráno a v tomto rannom čase vybavovala korešpondenciu. Byť jej poradkyňou bola česť. Osobne písala pozdravy k narodeninám a blahoželania k dosiahnutým úspechom. A tak keď pre väčšinu ľudí vôbec začínal pracovný deň, ona už mala za sebou peknú kôpku práce.

Veľmi dlho som sa ja sama pokúšala upraviť si tento svoj režim. Snáď na sto krát som si ale napokon kládla otázku, prečo som taká unavená. Ísť skoro spať mi nebolo celkom prirodzené. No a rána? Hotové utrpenie. Častokrát ma to až rozplakalo.

Dlho som tiež hľadala odpoveď na otázku ako to teda v skutočnosti je. Je možné naučiť sa „fungovať“ inak?

Do istej miery to možné je. Záleží na samotnom rozsahu nakoľko zasiahneme do nášho prirodzeného rytmu. Ísť úplne proti nemu hlavne v dlhodobom horizonte sa nevypláca. V tomto bode teda ide hlavne o jeho rešpektovanie.

Zrejme vás však sklamem. Aby ste odhalili svoj prirodzený rytmus bude si to od vás vyžadovať trošku viac pozornosti voči sebe, svojim potrebám a svojmu životu. Je však dosť možné, že ste si vedomí už niektorých aspektov. A to je super.

Niekto je výrazná nočná sovička a niekto zase ranné vtáča. Väčšina z nás je tak niekde medzi tým. 

„Študujte rytmy, rytmus nesie život“.

takto kedysi radil Rudolf Steiner mladému dr. Rudolfovi Hauschkovi

Tým primárnym cyklom nášho života je teda práve rytmus dňa a noci. 

Žijeme v cykloch a rytmoch

náš ženský cyklus:

Napriek tomu, že som žena, v tejto oblasti sa necítim byť rozhodne expertom. Roky som mávala veľmi bolestivú menštruáciu a tak jediné, čo som zo svojho ženského cyklu vnímala bolo práve toto. To, že som vtedy priam nepoužiteľná, čo sa energie týka, tak nie bod 0, ale skôr -5. Druhá skutočnosť, ktorú som pozorovala bolo, že niekoľko dní predtým sa mi najlepšie upratovalo. 

Pre mňa samú je v tejto oblasti priekopníčkou Dana-Sofii Šlancarová. Do pozornosti preto odporúčam jej ebook: „Dokonale nedokonalá“ – https://www.cyklickazena.cz/. Pokiaľ ste sa touto témou ešte moc nezaoberali, tak je to veľmi krásne a prehľadné dielko. 

V plánovaní svojich aktivít potom môžeme zohľadniť i tieto skutočnosti a život sa tak stane radostnejším. 

cyklus štyroch ročných období

Žijeme v prostredí, kde sa nám striedajú štyri ročné obdobia. Tak nás to aspoň učili a my skôr narodení si to i dobre pamätáme z našich zážitkov. Žiaľ, vplyvom klimatických zmien, sa pomaly v posledných rokoch akoby úplne vytrácala jar a jeseň. Pomaly sa z čižiem rovno prezúvame do sandál a opačne.

Každopádne stále ešte niektoré prvky sú zachované a v skratke sa na ne pozrieme a to spoločne s našim ženským cyklom:

cyklus (rytmus) aktivity a oddychu

Keď sa pozriete vyššie ľahšie tiež pochopíte, že je prirodzenou potrebou života striedať aktívne a pasívne  obdobia – teda, že aj oddych je dôležitou časťou nášho života. Môžeme mať akokoľvek prácu, či rodinu ktorú milujeme, i v tomto prípade je namieste dopriať si pravidelne oddych. 

Samozrejme ideálne je, upraviť svoj životný štýl v súlade s individuálnym životným rytmom. Náš život je príliš krátky, aby sme si mi sami hádzali polená pod nohy. Ak to však ani po úpravách nepôjde, prosím neváhajte hľadať a zmeniť svoj životný štýl.

Rešpektovanie nášho prirodzených rytmov a cyklov nášho života si v konečnom dôsledku zvýšime prídel životnej energie. A to rozhodne nie je na škodu. 

Už niekoľko rokov si tú otázku kladiem. Ak dnes máme zdravotnú starostlivosť aká tu nikdy predtým nebola, ako je možné, že my ľudia civilizovanej spoločnosti sme viac chorí ako naši predkovia? A toto je práve jedna z odpovedí. Príliš sme sa vzdialili našim prirodzeným rytmom. 

Rytmus našej Matky Gaie sa odráža v samotnom tlkote nášho srdca (foto zdroj: pixabay)

Vo filme Heal zaznieva niekoľko podstatných otázok: 

Pokiaľ skutočne pristupujete k Zemi s úctou, umožnili by ste takú úroveň znečistenia a kontaminácie, akú povoľujeme? Pokiaľ skutočne premýšľate o svojich deťoch s úctou a svätou zodpovednosťou voči budúcim generáciam, dovolili by ste niektoré z tých vecí, ktoré povoľujeme? 

Znečistenie nášho životného prostredia je žiaľ odrazom toho, ako moc sme sa odpojili od Matky Zeme, jej prirodzených rytmov a cyklov. Verím, že stále to ešte môžeme zvrátiť, navrátiť sa do láskavého náručia Gaie a žiť tak plnohodnotnejší a vitálnejší život. 

Veď rytmus našej Zeme sa odráža v samotnom tlkote nášho srdca.

Majte nádherný čas 

Zu 💖

Zuzana Zrneková
Moja životná kríza sa stala mojím darom. Tento dar ma viedol späť k sebe samej, k čistej esencií môjho JA. Po “hurikáne” menom rakovina sa stalo mojou hlavnou úlohou vybudovať nový život na troskách, ktoré mi zo života zostali. Som žena, ktorá stála na prahu smrti, milujem fotenie a makrá zvlášť a mojou vášňou je tanec Viac o mojej ceste sa môžete dozvedieť tu Můj příběh si přečtěte zde >>